Två stora olyckor, i Morjärv och Åsbacken, bidrar till att Christoffer Hedgren i Luleå och andra företagare har svårt att möta efterfrågan på fritidsfordon. Foto: Linda Jones/SVT & Anders Hjertström/SVT

Brist på husvagnar i hela landet – Morjärvsbranden och pandemin bakom

Uppdaterad
Publicerad

Efterfrågan på husbilar och husvagnar i Sverige är stor. Pandemin och två stora olyckor, i norrbottniska Morjärv och jämtländska Åsbacken, gör att tillgången tryter – inte bara i Norrbotten utan hela landet.

– Tillgången på både begagnat och nytt är låg, säger Christoffer Hedgren, ägare av ett husbils- och husvagnsföretag i Luleå.

Christoffer Hedgren berättar att försäljningen sakta gått uppåt de senaste åren, även innan pandemin bröt ut. Företaget som han driver säljer mellan 120 och 150 fordon per år.

– Pandemin har gjort att folk mer än någonsin tittar på att semestra hemma i Sverige, säger han.

Storbranden i Morjärv

När den stora branden i Morjärv slukade ett par hundra husbilar och husvagnar märktes det direkt på marknaden.

”Kunde inte hänt i värre läge”

– De första två dagarna efter branden hörde omkring 40 kunder av sig, säger Hedgren.

Hans tankar går först och främst till de drabbade:

– Det är ju otroligt tråkigt och vi kan inte annat än beklaga det som har hänt. För vår bransch kunde det inte heller ha hänt i ett värre läge, tillgången på både begagnat och nytt är redan låg.

Brist på fritidsfordon i hela landet

Husvagnsbranschens Riksförbund uppger att branden i Morjärv kan komma att skapa brist på fritidsfordon i hela landet. I mitten av januari inträffade nämligen en annan stor olycka där ett stort, före detta växthus i Krokoms kommun rasade samman – troligtvis på grund av stora snömängder på taket, rapporterade P4 Jämtland.

Även där förstördes ett stort antal husvagnar och husbilar som stod vinterförvarade och bägge olyckorna bidrar till att försvåra tillgången på fritidsfordon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbranden i Morjärv

Mer i ämnet