Det behövs mycket mer flygresurser för att få bukt med skogsbränderna (bilden är från en annan av de många bränderna i landet just nu) Foto: Maria Holmin, SVT

Räddningstjänsten om bränderna i Norrbotten: ”Har sökt all hjälp som finns”

Uppdaterad
Publicerad

– Totalt i länet har vi elva pågående bränder, säger Patrik Lindfors på räddningstjänsten vid 20.30 på tisdagskvällen. Nio av dessa är nya bränder sedan igår, och ingen av dem är under kontroll.

Flertalet brandstyrkor ropar efter helikopter, och man har sökt all hjälp som finns, berättar Patrik Lindfors som är inre befäl på räddningstjänsten. Just nu flyger sju helikoptrar och vattenbombar i länet.

– Vi har varit i kontakt med länsstyrelsen under tisdagen om att få hjälp från Finland och Norge.

Skogsbränder i Norrbotten 2018

Onödiga utryckningar drar resurser

I Jokkmokks kommun är det till exempel två bränder på 140 respektive 40 hektar. Öster om Överkalix bekämpas en brand vid Stora Stenträsket sedan elvatiden på förmiddagen.

Det går också åt en del resurser på falsklarm – vid 18.20-tiden såg flera inringare en rökpelare vid Kvarnmyrberget några mil norr om Kalix. Eftersom räddningstjänsten har fullt upp på andra håll skickades brandflyg dit för att undersöka, men hittade inget.

– Det är troligen rök från Stenträsket. Röken kan stiga väldigt högt vid högtryck, säger räddningstjänstens inre befäl Patrik Lindfors.

Kolla innan du larmar

– Därför vill vi gärna att man tar sig så nära att man ser att det brinner innan man ringer, fortsätter Lindfors.

Italienska brandflygplan har återigen skickats till Sverige, men det är MSB som fördelar den resursen och storbränderna i Gävleborgs och Jämtlands län förmodas ha högre prio.

– Flygplanen hade vi konferens om idag, men hälsa och liv går först så vi får ju se vad de säger om att rädda skog i Norrbotten, säger Patrik Lindfors.

Krävs att alla hjälper till

– Det här är bara dag två i detta finväder och vi ser att det kommer vara samma ett par dar till. Vi får verkligen hoppas att folk är försiktiga – de får bara inte elda, säger han med eftertryck.

Information om eldningsförbudet som råder når dock inte alla som är ute i skog och mark – utländska bärplockare till exempel. Där menar Patrik Lindfors att företagen som tar hit bärplockare måste ta sitt ansvar och informera.

– Vi har fått hjälp av skogsbolagen som ska ta ned träd och göra brandgator under natten för att motverka spridning. Det är svårt som attan när det är så torrt.

Många skogsbolag har också slutat avverka eftersom det slår gnistor från maskinerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränder i Norrbotten 2018

Mer i ämnet