Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ska komplettera affären” – hör Jonas Linder, Svenskt Sportforum, förklara det nya konceptet och prisutvecklingen inom utrustning. Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN

Färre köper sportutrustning – branschens brottningsmatch: Tjäna pengar på lånade prylar

Publicerad

Sportutrustning är en stor kostnad för nya utövare. Branschen har efter några positiva år haft negativa försäljningssiffror senaste tiden. Trots det tror branschorganisationerna på en vändning.

Second hand och andrahandsutlåning är ett populärt inslag i detaljhandel. Den har även spridit sig till sportutrustning där organisationer har dubblerat sina verksamhet på årsbasis.

– Vi ser ett ökat intresse för andrahandsmarknaden, i och med det växer det fram nya koncept. Att äga sin sportutrustning är inte lika självklart i dag, säger Jonas Linder på branschorganisationen Svenskt Sportforum.

Toppar under pandemin – dalar efteråt

Många branscher gick på knäna under pandemin och företag hade det svårt. För sportaffärer var de åren det motsatta.

– Vi har två år med negativ utveckling i branschen. Man ska dock komma ihåg att i jämförelse med pandemiåren var vi en av vinnarna, om man kan säga så, med väldigt hög försäljning och efterfrågan, säger Jonas Linder.

Hör branschorganisationen förklara det nya konceptet och prisutvecklingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.