Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man är dåliga i början” – hör utbytesstudenten Marceau Maury om att spela ishockey. Foto: Simon Vikström/SVT

Utbytesstudenter i Luleå lirar ishockey – med lånade prylar

Uppdaterad
Publicerad

Internationella hockeylaget vid Luleå tekniska universitet växer så det knakar – tack vare att spelarna kan lira med lånad utrustning kan många testa på den dyra sporten.

– Det här är det roligaste vi gjort, säger utbytesstudenten Marceau Maury.

Hockeyklubben Luleå foreign hockey legion skapades 2007. Sedan dess har hundratals utbytesstudenter kommit och gått i den svartröda dressen.

Ico Broekhuizen är kassör och tränare i den multinationella föreningen. Totalt är det mellan 40 och 50 personer spelar varje termin.

– Vi har som mål att ge studenterna chansen att få spela, många kommer från länder där sporten knappt finns. Det brukar vara 20 olika nationaliteter, säger Broekhuizen.

En dyr sport blir gratis

För många av studenterna är det första gången de håller i en klubba och ett par skridskor. I stället för att köpa ny utrustning strömmar de nya spelarna in till Fritidsbanken för att låna utrustning, utan några kostnader.

– Det är väldigt viktigt att det finns möjlighet, vi har lite utrustning i föreningen men det räcker inte hela vägen, säger Ico Broekhuizen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.