Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi vill erbjuda alla ett utlån” – i klippet hör du om Fritidsbanken som många vänder sig till för sportutrustning. Foto: Simon Vikström/SVT

Succéidén med låneutrustning ger fler Luleåbor chansen att utöva sporter

Publicerad

Utrustning för friluftsaktiviteter kan vara en dyr historia, men tack vare Fritidsbanken finns det möjlighet för privatpersoner att låna prylar gratis.

– Det är en växande verksamhet, säger Hans Larsson på Fritidsbanken på Porsön.

Fritidsbanken öppnade sin första lokal 2013. Sedan dess har över hundra lokaler öppnats runt om i landet.

Av de åtta banker som finns i Norrbotten är en placerad på Porsön i Luleå.

– Utvecklingen har varit spikrak sedan vi startade. Vi har sedan dess sakta men säkert expanderat, säger Hans Larsson, ansvarig.

Ström av utrustning

Den senaste tiden har allt fler Luleåbor hittat till möjligheten att låna utrustning. Det tror Larsson kan bero på att man hellre väljer att testa på aktiviteten innan man gör ett inköp av eventuell egen utrustning.

Fritidsbankens utrustning behöver hela tiden bytas ut, det kan därmed inte bli för mycket som lämnas in. För stunden behövs fler stjärtlappar, pulkor och skridskor.

Få en insyn bland hyllorna och hör Hans tankar om att kunna erbjuda gratis utrustning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.