Personalbrist inom många vårdyrken – här är bristen störst Foto: TT

Personalbrist inom många vårdyrken – här är bristen störst

Publicerad

Socialstyrelsens planeringsverktyg Nationella planeringsstödet, NPS, rapporterar en brist inom många vårdyrken, trots att antalet sysselsatta inom hälso- och sjukvården i förhållande till befolkningsmängden har ökat över tid för de flesta yrken.

Socialstyrelsen och Universitetskanslersämbetet skrev i en gemensam rapport 2019 att bemanningsproblem och brist på rätt använd kompetens är stora utmaningar inom hälso- och sjukvården.

Vårdens verksamheter har problem att rekrytera nya medarbetare, säkerställa kompetensutveckling och använda befintlig kompetens på ett effektivt sätt.

Olika förutsättningar

Förutsättningarna skiljer sig dessutom åt mellan olika delar av landet och för olika verksamheter, skriver Socialstyrelsen och Universitetskanslersämbetet i sin rapport.

Socialstyrelsens arbetsmarknadsenkät hösten 2018 visade att alla regioner i Sverige bedömde att det rådde brist på specialistsjuksköterskor.

I videon ovan kan du se de tio vårdyrken där det enligt enkäten råder störst brist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.