I Luleå byggs det nya hyresrätter men bostadskön är fortsatt lång. Foto: TT

Brist på hyreslägenheter i Norrbotten: ”De billiga lägenheterna blir allt färre”

Uppdaterad
Publicerad

Möjligheten att få ett hyreskontrakt i allmännyttan skiljer sig en hel del åt beroende på var du bor i Norrbotten.

– Allra svårast är det att få en hyreslägenhet i Luleå och så har det varit under lång tid, säger Hyresgästföreningens förhandlare, Roger Enbom.

I dag, onsdag i slutet på januari 2020, står 20 677 i bostadsförmedlingens kö i Luleå. Det finns 7 lediga lägenheter, om man inte tillhör gruppen studenter eller äldre i behov av trygghetsboende.

Byggs för lite

Den som inte har speciella krav på vilket bostadsområdet hen vill flytta till kan få ett hyreskontrakt inom sju till åtta år. Luleå har längst kö tid av alla kommuner i Norrbotten.

–  Byggandet av hyresrätter har inte hängt med efterfrågan. Särskilt inte i Luleå. Håller byggplanerna så kommer det byggas en hel del nya lägenheter på bland annat Kronan. Det är bra att det byggs men nyproduktion är ofta för dyrt för många som vill hyra lägenhet, säger Roger Enbom.

Hyreslägenheter i kommunerna

Nyhetsbyrån Siren, har med hjälp av statistik från SCB, gjort en sammanställning på hur många lediga lägenheter det finns inom allmännyttan i

respektive kommun i Norrbotten. Siffrorna gäller september 2019 och grafiken kan du se här nedan.

Allmännyttans lediga lägenheter i Norrbottens olika kommuner. Foto: SVT Nyhetsgrafik

Utförsäljning av allmännyttan

Roger Enbom är mycket bekymrad över att allmännyttan säljer ut sina fastigheter till privata fastighetsägare.

– Luleåbo är ett exempel på detta. När privata fastighetsägare tar över renoverar de lägenheterna för att kunna höja hyrorna och det leder till en ökad bostadssegregation. De billigare hyresrätterna försvinner undan för undan.

Vilka har svårast på bostadsmarknaden?

– Generellt är det ensamstående med barn och äldre. De  är beroende av bostadsbidrag respektive bostadstillägg för att klara hyran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.