SIS-hemmet Johannisberg har gjort två Lex Sarah-anmälningar om bristande tillsyn. Foto: SVT

Bristande tillsyn på Johannisberg – SiS-ledningen anmäler sig själv

Uppdaterad
Publicerad

De ansvariga för SiS-hemmet Johannisberg utanför Kalix har gjort två Lex Sarah-anmälningar om bristande tillsyn under våren.

Det handlar bland annat om att en ungdom blev misshandlad på sitt rum av andra ungdomar – utan att personalen märkte något. 

Statens institutionsstyrelse (SiS) har anmält två fall av allvarliga missförhållanden på ungdomshemmet Johannisberg till inspektionen för vård och omsorg.

I det ena fallet märkte inte personalen att en ungdom blev misshandlad på sitt rum av andra ungdomar. I det andra fallet lämnades en ungdom ensam i sju timmar under så kallad vård i enskildhet.

Händelserna är inte färdigutredda och ungdomshemmets ledning är därför sparsam med kommentarerna.

”Något har gått fel”

– Jag kan inte gå in och kommentera, för det är gjort polisanmälningar också, men om vi gör två Lex Sarah-anmälningar så är det något som gått fel och vad lär vi oss av det här för att förbättra verksamheten? Det är det som är tanken med Lex Sarah, säger Mats Morin, tillförordnad chef för Johannisbergs ungdomshem.

SiS ledning utreder också hur ungdomshemmets säkerhetsklassning ska uppdateras och vilka åtgärder som krävs.

Handlingsplanen ska vara upprättad senast 30 september 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.