Foto: Jonathan Ferm/SVT

Ny rymning från ungdomshemmet i Kalix – två killar tagna av polisen

Uppdaterad
Publicerad

Två ungdomar rymde från SiS-hemmet Johannisberg i Kalix under torsdagen. Efter en omfattande polisinsats fångades bägge killarna in.

Det var på förmiddagenn som larmet kom in och flera patruller skickades till ungdomshemmet.

– Jag kan bekräfta att vi är på plats med flera resurser och söker två ungdomar som har avvikit, sade polisens presstalesperson, Maria Linné, till SVT Norrbotten vid 13-tiden.

Rymde genom grind

Ungdomarna hade lyckats rymma ut genom en grind som stod öppen för en transport och personal hann inte ifatt dem. SVT:s reporter Jonathan Ferm var på plats utanför grindarna men inga polisbilar syntes till då.

Däremot hovrade en polishelikopter över Kalix.

Vid 16-tiden meddelade polisens vakthavande befäl, Niclas Forsslund, att bägge killarna nu är infångade och återförda till ungdomshemmet.

Åtgärder om höjd säkerhetsnivå inte på plats

SVT har varit i kontakt med Mats Morin, tillförordnad institutionschef, som säger att det som har inträffat är tråkigt och framförallt för de som har rymt.

I januari beslutade Statens institutionsstyrelse, Sis, att höja säkerheten på ungdomshemmet Johannisberg i Kalix. Men enligt Mats Morin har inte beslutet genomförts ännu.

– När de åtgärderna har kommit fram, som dubbla slussar och dubbla grindar, så kommer sådana här typer av rymningar inte att kunna ske, säger han.

  • SiS ungdomshem Johannisberg har verksamhet i Kalix och i Boden (enhet Sävastgården).
  • Avdelningarna i Boden tar emot skolpliktiga flickor och pojkar med psykosocial problematik samt kriminalitet och missbruk.
  • Avdelningarna i Kalix tar emot icke skolpliktiga pojkar med psykosocial problematik samt kriminalitet och missbruk.
  • Johannisberg har akut-, utrednings- och behandlingsavdelningar för ungdomar som är omhändertagna med stöd av LVU. 
  • Institutionen har i uppdrag att ta emot utvisningsdömda pojkar samt pojkar som har dömts till sluten ungdomsvård.

Källa: Statens institutionsstyrelse (SiS)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer