Två yngre personer rymde i onsdags efter att ha övermannat en ur personalen på Johannisberg i Kalix. Foto: Kirsi Vanttaja/SVT

Efter rymningarna: Högsta säkerhetsnivån på Sis-hemmet i Kalix

Publicerad

Statens institutionsstyrelse, Sis, höjer säkerheten på ungdomshemmet Johannisberg i Kalix. Det har varit flera tillbud den senaste tiden och den nya nivån på säkerheten har inte funnits tidigare inom verksamheten. Dessutom ska LVU- och LSU-ungdomar separeras så att de aldrig är på samma avdelning.

Utöver Kalix får också ungdomshemmet Tysslinge i Södertälje den nya säkerhetsnivån. De hemmen ska kunna hantera ungdomar som bedöms ha de högsta riskerna avseende avvikningar samt hot och våld.

– Tysslinge och Johannisberg har efter bedömning visat sig ha goda förutsättningar att bli institutioner i högsta säkerhetsnivå, säger Sis generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark, i ett pressmeddelande.

Ska försvåra rymningsförsök

Institutioner med den högsta säkerheten är utrustade både tekniskt och fysiskt så att det ska vara extra svårt att frita, avvika eller att smuggla in något via inkast, försändelser eller leveranser.

– Slussfunktioner vid grindar och stängsel ska bli säkrare så att inte ungdomar avviker härifrån, säger Ronny Andersson, huvudskyddsombud på Johannisberg i Kalix.

Säkerhetsmedvetandet hos de anställda ska vara högt när det gäller riskbedömningar, kompetens, rutiner, arbetssätt och bemötande.

Delar upp LVU- och LSU-ungdomar

Samtidigt beslutas det att man ska dela upp LSU och LVU-avdelningar inom hela Sis. Det innebär att Råby ungdomshem, Fagareds ungdomshem, Bärby ungdomshem, Sundbo ungdomshem, Johannisbergs ungdomshem och Tysslinge ungdomshem kommer att ha renodlade LSU-avdelningar.

Kl 12 på måndagen kommer Åbjörnsson Hollmark hålla en pressträff med socialminister Lena Hallengren (S) för att presentera förändringarna inom myndigheten. SVT Nyheter Norrbotten kommer att bevaka den och återkomma med mer information.

Sluten ungdomsvård – LSU

  • Ungdomar som begår allvarliga brott när de är i åldern 15-17 år blir oftast dömda till sluten ungdomsvård i stället för till fängelse. Det är ett tidsbestämt straff som ungdomarna avtjänar på speciella avdelningar på Sis särskilda ungdomshem, enligt lagen om verkställighet av sluten ungdomsvård (LSU).
  • Ungdomar som döms till sluten ungdomsvård kan ha begått bland annat rån, grov misshandel, mord, dråp, narkotikabrott och sexualbrott.

Vård av unga – LVU

  • Varje år får cirka 30 000 barn och ungdomar vård utanför hemmet, i till exempel familjehem eller HVB-hem. Drygt 1 000 av dem kommer till Sis. Förra året var medelåldern för ungdomarna cirka 16 år.
  • Majoriteten av ungdomarna som blir placerade på ett särskildt ungdomshem är omhändertagna enligt LVU (lag med särskilda bestämmelser om vård av unga). En liten andel har ansökt om frivillig vård enligt SoL (socialtjänstlagen).

Källa: Statens institutionsstyrelse (Sis)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sluten ungdomsvård i Norrbotten

Mer i ämnet