Stor polisinsats i Kalix – uppgifter om fritagning från anstalt

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen pågick en omfattande polisinsats i Kalix. Ett hål hade upptäckts i ett staket och polisen misstänker att obehöriga hade tagit sig in på området.

Insatsen pågick under natten till lördagen och enligt uppgifter till SVT kan det ha rört sig om beväpnade personer.

Ett område runt ungdomshemmet i Kalix spärrades av under fredagseftermiddagen och flera polispatruller var på plats. Vittnen ska ha sett maskerade män i en bil med någon typ av vapenliknande föremål, enligt uppgifter till SVT.

Stefan Hell Fröding, pressansvarig på Statens institutionsstyrelse (SIS) som ansvarar för ungdomshemmet, bekräftar att polisen var på plats utanför hemmet.

Sluten ungdomsvård i Norrbotten

– Man upptäckte att någon har klippt upp ett staket och då larmade man polisen. Men, det är ingen som har avvikit från hemmet och det är ingen som är efterlyst, sa han till SVT vid 17-tiden.

Kan befinna sig på området

Polisen nåddes av uppgifter om att obehöriga ska ha tagit sig in på området.

Är de beväpnade?

– Det kan jag bara spekulera om eftersom vi inte påträffat någon ännu, säger Marie Andersson, RLC-kommunikatör vid polisens ledningscentral i Norrbotten.

Hundar och drönare söker på platsen

Polisen hade flera patruller som arbetade på plats med ärendet. Ärendet har rubricerats av polisen som olaga intrång.

– Vi har hund- och drönarresurser på plats som söker i området just nu, säger Marie Andersson.

SVT:s reporter Jonathan Ferm var på plats och kunde bekräfta att en brytpunkt var upprättad cirka 200-300 meter från anstalten.

Polisen: ring 112 med tips

Polisen gick under kvällen ut och bad om tips från allmänheten:

– Har allmänheten gjort några avvikande iakttagelser på personer eller fordon under dagen vill vi gärna att de kontaktar polisen på 112, säger Marie Andersson på polisens ledningscentral till SVT.

Läget oförändrat under natten

Strax före klockan 04.00 under natten till lördag var insatsen alltjämt pågående.

– Vi har inte påträffat någon. Vi har letat under kvällen och hela natten fram tills nu, och har fortfarande polisiära resurser i Kalix, sa David Levy, vakthavande befäl inatt.

– Vi har bearbetat alla tips vi har fått in, utan någon framgång, fortsätter han.

Behöver allmänheten i Kalix vara orolig?

– Det finns ingen koppling till gemene man i Kalix och ingenting som tyder på att allmänheten behöver vara orolig i nuläget, säger David Levy.

Enligt Statens Institutionsstyrelse (SIS) tar hemmet i Kalix emot ”icke skolpliktiga pojkar med psykosocial problematik samt kriminalitet och missbruk”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sluten ungdomsvård i Norrbotten

Mer i ämnet