Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Moderaternas rättspolitiske talesperson säger att han vill se fler åtgärder mot unga kriminella. Foto: SVT

M vill införa ungdomsfängelse efter nya säkerhetshot mot Sis-hem

Uppdaterad
Publicerad

Sverige borde införa renodlade ungdomsfängelser – det anser Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell efter kvällens hotfulla situation vid ett Sis-hem i Kalix.

– Säkerheten måste skärpas. Det här är inte en isolerad händelse, säger Johan Forssell.

En stor polisinsats pågår under fredagskvällen vid en av Statens institutionsstyrelses (Sis) anläggning i Kalix. Ett hål har hittats i ett stängsel och polisen misstänker att obehöriga personer kan ha tagit sig in på området. Enligt uppgifter till SVT ska personer med vapenliknande föremål ha rört sig utanför anläggningen tidigare i dag.

I augusti rymde två morddömda personer från ett ungdomshem utanför Lund och i juli fritogs en person under en permission i Kungsbacka.

Sis har inlett ett säkerhetsarbete initierat av generaldirektören Elisabet Åbjörnsson Hollmark som tillträdde för drygt ett år sedan och kom då närmast från Kriminalvården. Regeringen har skjutit till 110 miljoner kronor till Sis säkerhetsarbete.

Vill se ungdomsfängelser

Men det räcker inte, menar Johan Forssell (M). Ansvariga politiker måste tänka om och Forssell efterlyser ett skifte i hur grovt kriminella minderåriga hanteras av samhället.

– Det behövs en helt annan inställning och jag ifrågasätter om de här personer ska vara på den här typen ungdomsboende överhuvudtaget. Det är inget straff, säger Forssell.

– Jag skulle vilja se rena ungdomsfängelser, fortsätter han.

En social fråga

SVT Nyheter har sökt inrikesministern som hänvisat vidare till socialministern. Frågan om Sis-hem ligger under socialdepartementet.

– Det säger mycket om inställningen, att de här boende ligger under socialdepartementet. I tider när gängkriminaliteten växer och personer som inte drar sig för att använda dödligt våld, de är ju dömda för mord många, blir yngre då måste de hanteras som de grovt kriminella de faktiskt är, säger Forssell (M).

Johan Forssell vill vara tydlig med att han inte är kritisk till de anställda på Sis utan vill framhålla att de gör så gott de kan.

– Jag har pratat med många som jobbar där och de är skräckslagna. Säkerheten måste bli bättre.

SVT Nyheter har sökt inrikesminister Mikael Damberg (S) som hänvisar till socialminister Lena Hallengren (S). SVT Nyheter har sökt även socialministern som har avböjt att kommentera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer