Joakim Nyberg är polischef i Lund, som är den kommun där Råby ungdomshem ligger i. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Polisen om rymlingarna: ”Inte en omedelbar fara för allmänheten”

Uppdaterad
Publicerad

De två unga män som fritogs från Råby ungdomshem under onsdagskvällen är dömda för mord respektive mordförsök. Det bekräftar nu polisen, som samtidigt menar att det inte finns någon omedelbar fara för allmänheten.

De två unga männen, en 18-åring och en 19-åring, är fortfarande på fri fot och efterlysta.

– Vi vet vilka de är, var de är hemmahörande, var de brukar vistas och vilka kontakter de har. Vi känner till deras flickvänner, anhöriga och så vidare. Så under dagen kommer vi att fortsätta att leta efter de två personerna utifrån de uppgifter vi har, säger Calle Persson, presstalesperson hos polisen.

Fritagningen från Råbyhemmet

Joakim Nyberg är kommunpolischef i Lund.

– Vi ser inte att de är en omedelbar fara för allmänheten men däremot har de ett våldskapital i och med att de har begått grova brott, säger han.

Polisen har gått ut med ett rikslarm men har i nuläget valt att inte gå ut med namn eller bilder på rymlingarna till allmänheten.

Beväpnad fritagning

Det var beväpnade män som genomförde fritagningen från ungdomshemmet där de två satt efter att ha blivit dömda till sluten ungdomsvård för mord respektive mordförsök. Hemmet saknar så kallat perimeterskydd, det vill säga speciella stängsel och staket som ska försvåra fritagningar, men exakt hur fritagningen gick till kan polisen inte säga.

– Vi håller på och skaffar oss en uppfattning om händelseförloppet, säger Calle Persson.

Kommunpolischef Joakim Nyberg vill inte uttala sig om vad han anser om säkerheten på ungdomshemmet.

Kan du förstå om allmänheten tycker att säkerheten är för låg när det bara finns ett enkelt staket?

– Generellt när det gäller fritagningar är det ett misslyckande när det kan ske och det inbegriper både ungdomshemmen och våra fängelser, säger Joakim Nyberg.

Trafikolycka strax efteråt

Strax efter fritagningen skedde en trafikolycka på E 22 i närheten av ungdomshemmet. Polisen kopplar nu olyckan till fritagningen.

– Vi tror att de som krockade, lämnade bilen och stack har varit inblandade i fritagningen. Vi har letat med polispatruller, med hundar och drönare, men inte anträffat några.

Sluten ungdomsvård

SiS ungdomshem Råby tar emot icke skolpliktiga pojkar och flickor med psykosocial problematik, missbruk och kriminalitet.

Hemmet har 48 platser för ungdomar över 15 år upp till 21 år och som har dömts till sluten ungdomsvård (LSU) eller är tvångsomhändertagna (LVU). Ett bättre staket hade behövts runt avdelningen för att kunna förhindra fritagningen, konstaterar SiS.

Vad gör ni nu?

– Det här ska inte hända. Vi har satt igång ett stort säkerhetsprojekt på myndigheten som ska presenteras i närtid, säger Stefan Hell Fröding, pressansvarig vid Statens institutionsstyrelse, SiS till SVT.

– Det kan handla om perimeterskydd, underrättelseverksamhet om riskbedömningar, avslutar han.

Fakta SiS

  • SiS, Statens institutionsstyrelse, är en statlig myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård.
  • De behandlar  ungdomar med allvarliga psykosociala problem och vuxna med missbruksproblem. SiS tar också emot ungdomar som har dömts till sluten ungdomsvård.
  • Myndigheten har 23 särskilda ungdomshem med drygt 700 platser och elva LVM-hem med knappt 400 platser för vård av vuxna missbrukare. Institutionerna är placerade över hela landet.

Antal avvikningar från sluten ungdomsvård:

2019: 11

2018: 11

2017: 10

2016: 5

2015: 10

2014: 5

2013: 9

2012: 15

2011: 21

2010: 18

Källa: SiS

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fritagningen från Råbyhemmet

Mer i ämnet