Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Tomas Fjellvind, institutionschef för ungdomshemmet Johannisberg, om svårigheten att hitta personal till den fullbelagda tvångsvården. Foto: Filip Hannu/SVT

Ungdomshemmet Johannisberg tvingas stänga två avdelningar

Uppdaterad
Publicerad

Hela Statens institutionsstyrelse går upp i stabsläge på grund av personalbrist i sommar, och i Kalix tvingas men dra ner på platserna med 25 procent.

– Vi ser att vi inte har lika många sökande till sommarvikarier, säger institutionschefen Tomas Fjellvind.

I Kalix har ungdomshemmet Johannisberg hand om akut-, utrednings- och behandlingsavdelningar för pojkar omhändertagna av LVU. Bakom höga stängsel och grindar har de normalt 44 platser – men i år blir det bara 33.

För få söker jobben

Precis som för många andra institutioner är det personalbrist som är problemet.

– Hela vårdsektorn har bekymmer att rekrytera och behålla personal. Vi konkurerar om samma personal som kriminalvården och kommunen och i någon mening finns det inte tillräckligt stort antal sökande till alla tjänster, säger Tomas Fjellvind.

De är i nuläget helt fullbelagda med sina 33 platser, men hittills har de lyckats lösa platser till alla även om de kan ta någon extra dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sluten ungdomsvård i Norrbotten

Mer i ämnet