Utredning klar: Därför avled åtta personer på äldreboendet i Överkalix

Uppdaterad
Publicerad

Det var brister i vårdhygienen som ledde till att åtta personer avled i sviterna av covid-19 på ett äldreboende i Överkalix. Det enligt en utredning som regionens smittskyddsenhet genomfört.

– Personalens skyddsinsatser räckte inte ända fram, säger smittskyddsläkare Anders Nystedt.

Det var i mitten av september 2021 som covidsmittan slog till med full kraft på äldreboendet i Överkalix.

Åtta boende avled, trots att sju av dem var dubbelvaccinerade, och många anställda blev också smittade.

Coronaviruset i Norrbotten

”Brist på vårdhygien”

Nu talar smittskyddsläkare Anders Nystedt klarspråk om vad regionens utredning visat – brister i de vårdhygieniska rutinerna.

Något som påtalats redan under 2020 då Överkalix var näst sämst i landet i Sveriges kommuner och landstings mätning.

– Eftersom det inte handlade om en muterad virusvariant eller något fel på vaccinen så är det uppenbart att det handlar om att man inte riktigt lyckades med de vårdhygieniska åtgärderna för att minska smittspridningen. Personalen har nog använt skyddsutrustning, men inte på rätt sätt, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt och fortsätter:

– Men det handlar också en hel del om slumpen och en hel del om otur.

Kommunen utvärderar

Han tror att det är lätt att inte ta de vårdhygieniska rutinerna på allvar om man bor i en kommun som Överkalix som inte haft så stor smittspridning tidigare.

– Men det är otroligt viktigt att sköta sådana rutiner och jag hoppas att kommunen har lärt sig något av det här, säger Anders Nystedt.

Överkalix socialchef Jenny Liljebäck har fått det sociala omsorgsutskottets uppdrag att utvärdera vad som hände på äldreboendet under september förra året.

Den utredningen ska presenteras för politikerna den 20 januari.

– Som vi ser det i nuläget så kunde vi inte göra något annorlunda, men vi håller på att sammanställa vår utvärdering och så får vi se därefter, säger Jenny Liljebäck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet