Under ett halvårs tid fick en brukare i Gällivare träffa 50-60 olika hemtjänstanställda. Det blev så rörigt att till slut vågade personalen inte dela ut medicinen. Foto: TT

Brukare fick möta nästan 60 hemtjänstanställda

Uppdaterad
Publicerad

En äldre person i Gällivare i behov av hemtjänst fick under ett halvår träffa 50-60 olika hemtjänstanställda. Det blev så rörigt att personalen till slut inte vågade ge de mediciner som brukaren skulle ha. Personalen var rädd att ge dubbla doser.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kritiserar nu Gällivare kommun. ”Att så många jobbade med brukaren innebar att alla inte kunde ha den kännedom om brukarens behov som krävdes för att ge god kvalitet i insatserna”, bedömer myndigheten.

Riskerna för stora

IVO anser också att kommunen gjorde rätt när de i den röriga situationen överlämnade ansvaret att ge läkemedel till en anhörig. Hemtjänstpersonalen hade delegering från hemsjukvården att ge medicinerna, men risken för feldosering gjorde att man inte kunde fortsätta med det upplägget.

Nu väntar tillsyn

I ett senare skede har trots allt medicingivningen återupptagits av hemtjänsten. Med anledning av ytterligare ett klagomål mot Gällivare kommun beslutar IVO att inleda en tillsyn av socialnämnden i Gällivare under 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.