Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Anna-Karin Nordlund, enhetschef för BUP-mottagningen i Piteå, berätta om personalbristen. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Personalkris på BUP i Piteå – unga med akuta hjälpbehov hinns inte med

Publicerad

Personalbristen vid barn- och ungdomsspsykiatrin, BUP, i Piteå är så stor att barn och ungdomar i behov av akut hjälp måste skickas till Luleå.

– Som det är nu behöver vi göra prioriteringar, säger Anna-Karin Nordlund, enhetschef i Piteå.

Det ska finnas åtta behandlare vid BUP i Piteå men i dag är bara 3,6 av tjänsterna tillsatta. Under de senaste sex månaderna har sex behandlare antingen slutat eller bytt tjänst, varav en är enhetschefen Anna-Karin Nordlund själv.

– Det är för mig väldigt svåra att säga vad det beror på att man valt att lämna, men vi har genomgått en stor omorganisation och det kan vara så att det är därför personalen har gått vidare till andra tjänster och jobb, säger Anna-Karin Nordlund.

”Tillfällig lösning”

Region Norrbottens målsättning är att varje mottagning ska kunna ta emot sina egna akutärenden men nu får barn och ungdomar med störst bekymmer hjälp i Luleå.

– Det här är en tillfällig lösning som vi jobbar stenhårt på att lösa, men så fort vi har rekryterat upp så pass att vi kan ta tillbaka de akuta ärenderna så gör vi det, säger Anna-Karin Nordlund.

Hjälpas åt

Har ni misslyckats?

– Nej, det tycker jag inte att vi har gjort. I och med den nya omorganisationen, som kommer att föra mycket gott med sig, så kommer vi att kunna hjälpas åt mera i länet, säger Anna-Karin Nordlund, enhetschef på BUP-mottagningen i Piteå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer