Tågproblem – igen

Ny prognos: Stopp för tåg på Malmbanan till och med torsdag

Uppdaterad
Publicerad

På grund av lördagens tågurspårning kommer Malmbanan att vara avstängd för all trafik fram till och med torsdag, enligt en ny prognos från Trafikverket.

Det var på lördagskvällen som 14 vagnar i ett av LKAB:s malmtåg spårade ur på Malmbanan mellan Boden och Kiruna. Sedan dess är det stopp för all trafik förbi olycksplatsen.

Bussar ersätter nattågen

Vid lunchtid på söndagen kom Trafikverket med en prognos som säger att tågtrafiken på sträckan inte kan återupptas förrän på torsdag 18 juni. Den preliminära tiden är då satt till 16.

Efter det har tågoperatören SJ meddelat att de sätter in ersättningsbussar på alla avgångar från Luleå/Boden och norröver under den tid trafikstörningen pågår.

– Självklart sätter vi in ersättningsbussar. Det gäller all trafik på sträckan Luleå/Boden och upp till Kiruna och Riksgränsen. Däremot är ju gränsen mot Norge stängd på grund av coronarestriktioner, säger Christina Psarris, informatör på SJ.

Även Norrtåg sätter in bussar

Enligt Psarris har det dock så här långt räckt att sätta in en ersättningsbuss per tåg.

– Det är inte jättemycket resenärer så här i coronatider.

Även Norrtåg har beslutat att ersätta sina avgångar på den aktuella sträckan med bussar. Beslutet gäller, i skrivande stund, under söndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.