Ett av LKAB:s malmtåg inne på station (bilden är inte från den aktuella olyckan). Foto: Pi Frisk / SvD / TT

Tågurspårning mellan Murjek och Polcirkeln – stopp i trafiken

Uppdaterad
Publicerad

Ett malmtåg har spårat ur och det påverkar tågtrafiken i båda riktningar på sträckan Kiruna-Boden. Ingen person skadades vid olyckan.

Urspårningen skedde enligt ett pressmeddelande från Trafikverket på lördag kväll mellan Polcirkeln och Murjek. Det ska ha skett någon gång innan 18.30. Stationer där tågtrafiken kan påverkas är Boden, Fjällåsen, Gällivare, Kaitum, Murjek, Nattavaara, Sjisjka och Kiruna.

Malmtåg från LKAB

Josefine Ejemalm, kommunikatör på LKAB, bekräftar att det handlar om ett av bolagets malmtåg.

– Det har gått bra med föraren och det handlar om ett tomt tåg, så det är i allafall positivt. Vi vet inte vad som orsakat detta i nuläget, men vi har två medarbetare som är på väg upp som är bärgningsexperter, säger hon på lördagskvällen.

Man måste dock invänta klartecken från olycksplatsansvarig innan man kan börja röja upp på platsen.

14 urspårade vagnar

– Vi bedömer inte att det skulle vara ett jättelångt avbrott i trafiken, av det lilla vi vet just nu, fortsätter Josefine Ejemalm.

Hon kan inte förutspå hur lång tid bärgningen kan ta. LKAB:s tågset har 68 vagnar som standard.

– Vi har 60 vagnar kvar på spåret, sedan vet vi inte exakt hur de övriga vagnarna ligger till eftersom vi inte sett platsen ännu.

På söndagen kan LKAB konstatera att det rör sig om 14 vagnar som spårat ur. Bärgnings- och röjningsarbete pågår och det är oklart hur länge det kommer vara stopp i trafiken.

– Det kan bara Trafikverket svara på, säger Josefine Ejemalm, kommunikatör på LKAB.

Trafikverket går inte att nå för frågor om händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.