Nu tas bussmordet upp i hovrätten i Umeå. Följ SVT:s direktrapportering från rättegången. Foto: Hans Sternlund/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Bussmordet i Kiruna i hovrätten – SVT rapporterade från rättegången

Uppdaterad
Publicerad

SVT Norrbotten var på plats i Umeå och bevakade första rättegångsdagen i det uppmärksammade bussmordet i Kiruna. Rättegången hölls för första gången inför öppna dörrar.

Bussmordet i Kiruna i hovrätten - SVT på plats

Tack för att ni har följt dagens direktrapportering i hovrätten. Nu blir det dock en paus i några veckor och rättegången fortsätter igen den 23 februari.

Jag har till min stora bestörtning sett att jag har kallat Anna Melander för Melinder hela dagen. Jag ber om ursäkt för det. Vi ska strax avsluta dagens direktrapportering och återkommer strax med en intervju med Magnus Ericsson som jag har använt rätt namn på.

Nu har alla dragit sina sakframställningar.

Hon understryker också att 17-åringen inte var inblandad i konflikten mellan pappan och Reza. Det ska bekräftas av Reza själv i ett förhör där Reza har anmält 15-åringen för ofredande.

"NN har även en storebror som beter sig helt normalt", ska det stå i anmälan.

Enligt Anna Melander har tingsrätten felaktigt dragit slutsatsen att båda sönerna var inblandad i konflikten.

Om blodbesudlingarna på 17-åringens jacka: Det ska ha kunnat komma från en egen skada, pappans skada eller från det att han slog Reza när han klev på bussen. Enligt Anna Melander ska 17-åringen inte ha varit kvar på bussen när det dödliga knivvåldet inleddes.

Monica • Vill bara passa på att tacka för en, så möjligt nära rapportering av Hans Sternlund!

Tack.

Enligt Anna Melander var 17-åringen inne på bussen väldigt kort stund. En av passagerarna ringer SOS innan Reza skriker att ringa polisen.

"Det jag vill är att samtalet pågår tills det bröts, det är högst 20 sekunder."

Om händelseförloppet inne på bussen. Bråket inleddes med slagsmål utan tillhyggen. Först när han senare ser en kniv i den yngre broderns hand inser han att han är beväpnad.

Då försökte han gå emellan och dra bort brodern från Reza. Det ska enligt Anna Melander vittnesuppgifter komma att styrka.

Hon tar upp filmsekvensen från bussen som är ett av åklagarens viktigare bevis.

"Vi är inte överens med åklagaren om vad man ser på filmen. I filmen har ingen knivvåld skett med 15-åringen har tagit fram kniven. Att det skulle spruta blod ifrågasätter vi", säger Anna Melander.

Här nedan kan du se filmsekvensen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Nu återstår bara 17-åringens advokat Anna Melander. Han har tidigare bara medgett misshandel av normalgraden. Han har slagit Reza utan tillhyggen och inte utdelat något dödligt våld.

Han vidgår att det har funnits en viss planering, men det handlade om att de skulle slå Reza.

Den 15 juli, mordkvällen, tillfrågades han om han kunde följa med pappan och den yngre brodern till äldreboendet där Reza arbetade. Han skulle bara hålla utkik, hade själv ingen kniv och visste inte att någon av de andra hade kniv.

Advokat Magnus Ericsson hade tekniska problem tidigare men visar nu bilder på Reza och pappan efter tidigare anmälningar om misshandel som ska visa skador på pappan men inte på Reza, annat än på knogarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bussmordet i Kiruna

Mer i ämnet