En man och hans två sönder häktades under fredagen misstänkta för mord. Hör kammaråklagare Lindha Strömberg om vilka medgivanden de misstänkta har gjort. Foto: SVT

Knivdådet i Kiruna: Pappa och två söner häktade

Uppdaterad
Publicerad

En man och hans två söner, som båda är under 18 år, häktades på fredag eftermiddag på sannolika skäl misstänkta för mord. Händelsen inträffade ombord på en buss i Kiruna där en man i 20-årsåldern bragtes om livet.

Det var vid niotiden på onsdag kväll som larmet gick efter ett bråk på en av lokaltrafikens bussar i Kiruna. 

En man i 20-årsåldern hittades knivskuren och död, och ärendet rubriceras som mord. 

Förnekar brott 

Tre personer, en man och hans två söner som båda är under 18 år, greps misstänkta för mord. Alla tre har på fredagen häktats, på sannolika skäl misstänkta för mord. 

– Jag gör gällande att alla tre, tillsammans och i samförstånd, har angripit målsäganden och att de har använt kniv och att de har dödat målsägande, säger kammaråklagare Lindha Strömberg till SVT efter häktningsförhandlingen. 

Alla har gjort medgivanden om händelsen men förnekar mord. 

– Alla tre vidgår delar av händelseförloppet, men de förnekar brott. Det innebär att de menar att de har gjort något, men de erkänner sig inte skyldiga till brottet mord. Mer kan jag inte säga i dagsläget, säger Lindha Strömberg. 

Angående motivet säger åklagaren att det finns en konflikt mellan de inblandade sedan tidigare, men mer än så vill hon inte säga i dagsläget. 

– Det finns en dispyt mellan de här personerna, framför allt mellan den äldre mannen och målsäganden. Det är inte så att det är en slump, säger Lindha Strömberg. 

”Behövde försvara sig” 

Advokat Frida Larsson, som företräder pappan, säger att han förnekar anklagelserna. Han medger att han var på platsen, och att det där har uppstått en situation som gjort att han behövt försvara sig. 

Advokat Vera Gärdemalm, som företräder den äldre sonen, säger att även han förnekar mord. Däremot medger han viss misshandel, och den ska ha skett genom slag med händerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.