– Detta är ett sätt som vi i livsmedelsbranschen kan påverka i kampen för jämställdhet, säger butiksägaren David Larsson. Foto: Privat

Butik i Överkalix sänker priset på bindor: ”En jämställdhetsfråga”

Uppdaterad
Publicerad

En butik i Överkalix har valt att ”slopa momsen” på mensskydd, vilket innebär att det blir 25 procent billigare.

– För oss är det en jämställdhetsfråga, säger butiksägaren David Larsson som hoppas att initiativet ska inspirera fler butiker att göra likadant.

Sedan tre år tillbaka har EU-länder själva fått bestämma momssatsen för mensskydd, men i Sverige ligger momsen ännu kvar på 25 procent. Nu har butiksägaren David Larsson och hans fru Lina Larsson valt att ta ställning i frågan.

– Vi har funderat på det en längre tid och har nu beslutat att sänka priset motsvarande momsen. Vi tycker det här är rätt eftersom 50 procent av jordens befolkning måste köpa mensskydd, säger David Larsson.

Han fortsätter:

– Det här är inget ekonomiskt beslut, det är baserat på värderingar. För oss är det en jämställdhetsfråga.

”Kampen för jämställdhet”

Han berättar att beslutet fått mycket positiva reaktioner.

– Det är fantastiskt kul, vi hoppas att även andra butiker ska göra likadant. Detta är ett sätt som vi i livsmedelsbranschen kan påverka i kampen för jämställdhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.