• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Huddinge kommun, Stockholms län. Det brinner i en byggnad på Herkulesvägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Han driver kvinnokamp med billig dambinda

Uppdaterad
Publicerad

När Muruganantham Arunchalam såg sin fru smussla undan några blodiga tygbitar bestämde han sig för att uppfinna en maskin som tillverkar billiga bindor. Hans feministiska kamp uppfattades först som mycket provocerade. I dag är han en av världens mest inflytelserika personer.

– I byarna behandlas kvinnorna som djur. De har ingen möjlighet att ta hand om sin hygien och när de får mens slutar de skolan, eftersom de är rädda att blöda igenom kläderna, berättar Marunga som han kallas.

Det var när Muruganantham Arunchalam såg sin nyblivna hustru smussla undan några blodiga tygbitar som han bestämde han sig. Året var 1998 och han kom på att en billig binda till de indiska kvinnorna skulle vara till stor nytta.

Våldtäkter i Indien

För att jag ska förstå varför det är avgörande för kvinnors frigörelse åker vi till en av de som byar där man tillverkar bindorna.

Maskinen förser inte bara fattiga kvinnor med bindor som kostar nåt öre styck, den skapar också arbete och inkomster. I dag finns 15.000 maskiner spridda över hela Indien. Men vägen till färdig maskin tog åratal och var livsfarlig.

Misshandlades av andra män

I Indien anses kvinnor orena under sin menstruation och kvinnans sexualitet är extremt tabu. Marungas feministiska kamp uppfattades som mycket provocerade.

– Männen i byarna slog mig när jag pratade mens med deras fruar och döttrar. Till och med min egen fru tappade tron på mig och skilde sig, sen blev jag utjagad ur byn eftersom alla trodde jag var psyko, berättar Marunga.

Men när bindorna till slut blev en succé och Marunga utsågs av tidskriften Time till en av världens mest inflytelserika personer, välkomnades han hem igen.

– Han kämpade för min skull, men det tog lång tid för mig att förstå det, säger Marungas fru Shanthi.

”Avskaffa männen”

Marunga anser att kvinnors möjlighet att utbilda sig och arbeta är det bästa sättet att höja kvinnornas status och skapa jämställdhet i Indien.

– Jag hjälper kvinnorna att skaffa sig egna inkomster för att bli oberoende av männen. Avskaffa männen! säger Marunga och ler.​

Korrespondenterna

Se programmet Korrespondenterna ikväll klockan 20.00 i SVT 2 om den pågående revolutionen för Indiens kvinnor. Möt Gira som kidnappades, såldes och våldtogs som 13-åring, men som också lyckats få förövarna fängslade och fortsätter kampen mot kvinnoförtrycket. Och möt mannen som offrade allt för att förse indiska kvinnor med billiga bindor.

Dokumentären Indiens dotter finns att se här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldtäkter i Indien

Mer i ämnet