Genom att ta sig samma rätt som männen vill medlemmarna i gruppen Blank Noise visa hur utsatta indiska kvinnor är. Här har de samlats för att sova i en park i Bangalore. Foto: Blank Noise

Efter gängvåldtäkten – de sover i protest

Uppdaterad
Publicerad

I Indien domineras det offentliga rummet av män. De tar plats i parkerna; promenerar, umgås, sover. Nu vill kvinnorna göra detsamma. Efter den dödliga gängvåldtäkten i Delhi 2012 kämpar allt fler kvinnor för sina rättigheter. Den här dagen genom att sova i en park – i protest.

Det är söndag förmiddag. En grupp kvinnor med filtar samlas i en park i Bangalore, men inte för picknick – utan för att sova.

Vidji Chari blev nyfiken när hon läste om eventet på Facebook, eftersom hon aldrig vågat sova i en park tidigare.

Våldtäkter i Indien

– Jag har aldrig sett någon kvinna över huvud taget som sovit i en park, säger Vidji Chari som kommer direkt från ett yogapass och använder mattan som underlag.

Bär alltid kniv

I Indien domineras det offentliga rummet av män, som gärna sover eller promenerar i parkerna. Genom att ta sig samma rätt som männen vill medlemmarna i gruppen Blank Noise visa hur utsatta indiska kvinnor är.

– Hoten varierar, allt från blickar till våldtäkt, säger Shilpa Gopal som är med i Blank Noise till SVT.

En av de andra deltagarna, Lydia Perrel, säger att hon undviker att gå ut på egen hand efter klockan sju på kvällen. Och hennes väninnna, Monica Nanjunda, berättar att hon alltid har med sig en kniv i fickan när hon går ut.

Dags att sluta försvara sig

Blank Noise initierades av Jasmeen Patheja som ett studentprojekt redan 2003 med syfte att motverka gatutrakasserier. Nu, mer än tio år senare, har rörelsen spridit sig över landet och behövs, dessvärre, fortfarande. Men, säger Jasmeen Patheja, det är dags att sluta försvara sig.

– Och låt oss prova något nytt, låt oss sova i protest, säger hon, samlar ihop gruppen och alla lägger sig ner på sina filtar.

Medlemmarna i Blank Noise finns i dag över hela Indien; webbsidan är deras främsta forum samtidigt som de använder alla former av sociala medier för att nå ut med sina kampanjer.

– Om det är möjligt i andra delar av världen så varför inte här? Indien är ju ett underbart land, med fina platser där även kvinnor borde kunna vara trygga, säger Vidji Charin när hon vaknar efter någon timmas sömn i gräset.

De flesta av deltagarna har, till sin förvåning, lyckats sova en stund.

–  Nästa gång kanske jag vågar prova på egen hand, säger Lydia Perrel och skrattar.​

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldtäkter i Indien

Mer i ämnet