Kvinnor som demonstrerade i New Dehli på den internationella kvinnodagen den 8 mars i år. Foto: AP/Manish Swarup

Tampongskatt avskaffas efter indiska protester

Publicerad

Den kontroversiella skatten på bland annat tamponger slopas i Indien efter en tids protester i landet. Den infördes för ett år sedan och har sedan dess varit hårt kritiserad.

Efter att sanitetsprodukter, som tamponger och bindor, klassades som lyxvaror och därmed fick en skatt på tolv procent förra året höjdes genast röster för att den skulle tas bort. Aktivister och andra menade att skatten innebar att många över huvud taget inte skulle ha råd. Det i ett land där uppskattningsvis fyra av fem kvinnor och flickor sedan tidigare inte har tillgång till hygienartiklar som bindor och tamponger.

Kampanjer startades

Flera kampanjer drogs i gång för att staten skulle slopa skatten och efter ett års kamp kom på lördagen beskedet om att den dras in. Motståndarna menar att det utöver den rent ekonomiska frågan också innebär steg i rätt riktning på flera sätt.

– Det här var välkommet och nödvändigt för att få flickor och kvinnor att stanna i skolan och på sina jobb – och för de ska kunna ha en anständig intimhygien, sade Surbhi Singh som arbetar med att skapa större medvetenhet kring mens.

”Mödrar och systrar glada”

Finansministern Piush Goyal vände sig till halva befolkningen när han uttalade sig om skattelättnaden.

– Jag är säker på att alla mödrar och systrar är glada över beskedet att bindor nu är helt befriade från skatt, sade han vid en presskonferens i New Dehli.

Aktivisten Amar Tulsiyan gick längre.

– Det är en stor seger för alla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.