Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du flera bybor i Moskosel som är upprörda över att sänkningen på drivmedel blir mycket mindre än regeringen utlovat. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Byborna i Moskosel om regeringens brutna bränslelöfte: ”Vilket djävulusiskt svek”

Uppdaterad
Publicerad

Den nya regeringen och Sverigedemokraterna gick till val på kraftig sänkning av drivmedelspriser. Men den utlovade sänkningen på upp till tio kronor på diesel ser nu ut att landa på knappt en krona – och i byn Moskosel i Norrbotten är besvikelsen stor.

I förra veckan lanserades en satsning på 6,7 miljarder för att på så sätt minska kostnaderna vid pump med upp till tio kronor litern.

Men nu ser det ut som att de sänkta kostnaderna endast kommer att landa på runt 40 öre på diesel. Resten försvinner på grund av en årlig uppräkning av inflationen.

– Vilket djävulusiskt svek. Om man bara går tillbaka och jämför augusti ifjol med augusti i år har vi nog dubblat bränslekostnaderna, säger Donald Lundström, åkeriförtetagare i byn Moskosel norr om Arvidsjaur.

M bemöter kritiken

Moderaternas gruppledare i riksdagen, Luleåbon Mattias Karlsson, menar att sänkta drivmedelspriser är viktigt för regeringen, men att sänkningen sker i flera steg.

– Priset på drivmedel sätts i dollar och vi har en extremt svag krona nu. Vi går in i en lågkonjunktur med begränsat reformutrymme. En satsning på 6 miljarder i det läget visar att det här är ett prioriterat område för regeringen.

I budgeten höjer även regeringen avdraget för arbetsresor från 18.50 kronor milen till 25 kronor.

”Många har väldigt stora förväntningar”

Har du någon förståelse för att folk ändå är besvikna?

– Många har väldigt stora förväntningar på den nya regeringen. Men hade det inte blivit maktskifte hade det inte hänt någonting. Man får ändå ha förståelse för att det finns flera parametrar i sänkningen.

I klippet hör du fler röster från bybor som beskriver situationen som ett ekonomiskt ”nackskott”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.