För att rensa tankarna bestämde sig Ulf och Helena Tengman att bygga en igloo tillsammans med barnen. Foto: Privat/SVT

Piteåfamilj tröttnade på telefonmöten – bygger igloo med barnen

Uppdaterad
Publicerad

Bergsvikenborna Ulf och Helena Tengman har jobbat hemifrån sedan i mars. Men efter otaliga telefon- och videomöten började de klättra på väggarna – och nu bygger de igloor med barnen.

Makarna Helena och Ulf Tengman har dagligen spenderat timmar framför dataskärmarna sedan coronavirusets utbrott. Till slut tröttnade paret och kände att de behövde komma ut för att rensa hjärnan och få utlopp för kreativa tankar.

– Det kliade i hela kroppen och man ville göra någonting. Huvudet var fullt av idéer och många saker var igång samtidigt, säger Ulf Tengman.

Avancerade från snökoja till igloo

Familjen har tidigare byggt snökojor med barnen men bestämde sig för att öka svårighetsgraden. Valet föll på ett igloobygge och det blev en utmaning att hitta snöblock som gick att såga, forma och stapla på varandra.

– Det svåraste var att hitta kompakta block. Många var för porösa och gick sönder, säger Ulf Tengman som löste problemet genom att skotta av taket som hade mer packad snö.

Hela familjen har övernattat

Tillsammans med barnen har familjen Tengman redan sovit en natt i igloon. För att hålla värmen lade de först ut ett lager frigolit på botten så att kylan inte skulle tränga upp – sedan fyllde de på med liggunderlag och sovsäckar. Lufthål gjordes för att få snurr på syret.

– Och stänger man dörren blir det gode fort varmt, säger Ulf och berättar att det var tio minusgrader ute under övernattningen men nollgradigt i igloon.

Nöden har ingen lag, om man behöver lätta på trycket då?

Ja du, vid halv fyra på morgonen när blåsan tryckte på så var det inte så kul, skrattar Ulf och förtäljer inte hur han löste problemet.

Har påbörjat ett större bygge

Hemarbetet har pågått i snart ett år och smittspridningen i Piteå och Norrbotten har återigen ökat. För att orka med nya möten framför telefoner och dataskärmar har familjen gett sig i kast med ännu ett igloobygge – men denna gång modell större.

I klippet träffar du snömakarna Tengman och ser hur den större igloon tar form

Igloobyggarna Ulf och Helena Tengman. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.