Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Alma Johansson och hennes kamrater berätta vad som är roligt och utmanande med att bygga en koja tillsammans med andra. Foto: Nanna von Essen/SVT

Här lockas barnen till byggbranschen – Alma i Luleå: ”Världens roligaste jobb”

Uppdaterad
Publicerad

Lägga tak, dekorera och visning – på Byggkollo i Luleå får barnen bygga en koja från ax till limpa. Syftet är att locka unga till bryggbranschen för att täcka behovet av arbetskraft inför industriomställningen i Norrbotten.

Fram till början av augusti kommer parken bakom Teknikens hus i Luleå fyllas med nybyggda kojor som kan besökas av allmänheten. Verksamhetsutvecklaren Josefin Wäppling Bernádzon berättar att parken ska fungera både som en byggarbetsplats för kollodeltagarna – och som utställning för besökare samt lekplats för nyfikna barn.

”Framtidens byggarbetare”

Ett av syftena är att skapa kompetensförsörjning till byggbranschen.

Industriboomen i norr

– Det här är framtidens byggarbetare. Man måste börja tidigt, säger Josefin Wäppling Bernádzon.

Jämställdhetssyfte bakom koja

Byggkollo har tidigare arrangerats i andra delar av landet. Nu arrangeras det för första gången i Luleå. Tidigare har kollodeltagare fått bygga lådbilar, men i Luleå är det kojor som gäller.

– Vi satt tillsammans och funderade på vad vi kunde bygga för att locka både tjejer och killar för att få en jämn spridning. Då landade vi i kojor, säger Josefin Wäppling Bernádzon.

Verksamhetsutvecklaren tycker att kojorna varit effektiva för könsfördelningen, det är fler tjejer än killar som deltagit. Kollot anordnas av Teknikens hus i Luleå i samarbete med Byggföretagen Norrbotten och Norrbottens Byggmästareförening.

Bianca Jakobsson och Karl Wikström skulle kunna tänka sig att jobba som byggarbetare i framtiden. Foto: Nanna von Essen/SVT

Så tycker barnen: ”Ska bli uppfinnare”

Vad tycker barnen då, är det något de vill jobba med i framtiden?

– Ja faktiskt. Världens roligaste jobb, säger Alma Johansson.

– Nej, jag har redan bestämt vad jag ska jobba som. Det är uppfinnare, säger Ludwig Eide.

Bianca Jakobsson är kluven men stänger inga dörrar.

–  Jag vet som inte. Jag skulle kunna jobba med det här det är ganska roligt ändå, att bygga det här lilla huset och att hjälpa till med andras, säger hon.

I klippet ser du barnen visa upp sina byggen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet