Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson (S) ser fram emot byggstart av Vattenfallshuset till våren eller sommaren. Foto: Micke Nyberg/SVT

Efter tre års strid: Vattenfallshuset i Jokkmokk byggs till våren

Uppdaterad
Publicerad

Efter nästan tre år av politiska bråk i Jokkmokk är parterna nu överens om ett Vattenfallshus med krympta ytor.

Byggstarten för den kommunala mångmiljonsatsningen planeras bli till våren 2021.

Jokkmokks kommun har lovat Vattenfall att bygga ett nytt kontorshus nära Kunskapens hus i centrum.

Upplägget är att kommunen står för byggkostnaden med Vattenfall som betalande hyresgäst.

Byggstart till våren

Först var prislappen 112 miljoner kronor, men för att få igenom beslutet i fullmäktige för två år sedan krävdes stöd från Sverigedemokraterna och att kostnaden sänktes till 93 miljoner kronor.

Sedan dess har kommunen förhandlat med Vattenfall med hjälp av inhyrda advokater och nu är parterna muntligt överens, även om avtalet inte skrivits på ännu.

– Det går framåt och vi tror att vi snart kan ta ett beslut tillsammans med Jokkmokks kommun. Vår förhoppning är att vi ska kunna gå in i ett byggläge till våren 2021, säger Christer Ljunggren, vd för Vattenfall Vattenkraft.

”Viktigt för Jokkmokk”

Kommunalrådet Robert Bernhardsson (S) är av samma uppfattning när det gäller det omdiskuterade bygget.

– Absolut. Det kan jag bekräfta. Jag ser verkligen fram emot en byggstart till våren eller till sommaren. Det här är viktigt för Jokkmokk. Jag vet att många är kritiska, men jag menar att vi får en fast hyresgäst och en utveckling. Det är en låg risk och många möjligheter, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.