Flera centimeter breda sprickor i väggar och golv gör att Bolagsskolan i Kiruna måste stängas. Foto: TYRÈNS

Sprickor i väggar och bjälkar – nu påskyndas stängningen av Bolagsskolan i Kiruna

Publicerad

En besiktning visar på stora sprickor i Bolagsskolan i Kiruna som kommer från LKAB:s gruvbrytning. Nu vill LKAB stänga skollokalerna och kommunen måste hitta nya lokaler för bland annat Kulturskolan.

Det har länge stått klart att Bolagsskolan kommer att påverkas av deformationer från gruvbrytningen. Redan 2012 slutade man använda den som grundskola och eleverna flyttades till andra skolor.

Många påverkas

Nu huserar Kulturskolan och mottagningsenheten för nyanlända elever i huvudbyggnaden och i en fristående byggnad finns en gymnastikhall som som används av flera föreningar. Där har centimeterstora sprickor börjat uppträda och LKAB vill nu att kommunen ska tömma lokalerna, helst under det kommande året.

Stadsomvandlingen i Kiruna

I ytterligare en fristående byggnad finns en förskola som inte alls är påverkad.

— Man kan se det som en tidig flaggning. Vi bedömer i dagsläget att det är ofarligt att vistas i byggnaden men vi vill förstås utreda detta ytterligare med hjälp av byggnadskonstruktionsexpertis. Nu tar vi det säkra före det osäkra och förbereder inför att kunna stänga, säger Joel Ahlquist, projektledare på LKAB:s samhällsomvandlingsenhet.

”Inte skattebetalarnas ansvar”

Kiruna kommun har blivit ombedda att börja omlokalisera hyresgästerna.

Kommunalrådet Gunnar Selberg är dock inställd på att skicka tillbaka begäran till LKAB. Till NSD säger han:

– Det är LKAB som ska kliva fram och ta ansvar, det här ska skattebetalarna inte behöva ta ansvar för.

Bolagsskolan i Kiruna stängs på grund av sprickbildningen. Foto: Hans Sternlund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet