Stora sprickbildningar har upptäckts i ett hyreshus i Kiruna som nu ska evakueras. Hyresgästerna Birgitta Olofsson och Linnea Hansson drabbas. Foto: Hans Sternlund/SVT

Hyresgäster i Kiruna måste evakueras akut – sprickbildningar i huskroppen är omfattande

Uppdaterad
Publicerad

Flera hyresgäster i en fastighet  i Kiruna måste flytta. Huset måste tömmas eftersom sprickbildningen i fastigheten är omfattande.

– Vi hade ingen aning om det här. Det kom ett brev i brevlådan om att vi måste flytta, säger Birgitta Olofsson som driver ett företag på bottenplan.

Huset det gäller, Provtagaren 20 på Biblioteksgatan, har köpts av LKAB  2017 som ett led i avvecklingen av nuvarande centrum.

Upptäcktes vid besiktning

LKAB mäter markrörelser på de områden som påverkas av gruvbrytningen och gör besiktningar av fastigheter som ligger nära berörda områden och har kommit fram till att  det är dags att tömma huset på både privata hyresgäster och företag.

Stadsomvandlingen i Kiruna

SVT träffar Birgitta Olofsson och Linnea Hansson på ett assistansbolag på butiksplanet och för dem kom beskedet som en total överraskning under tisdagen.

Redan på onsdagsförmiddagen började planeringen för framtiden.

– De vill att vi ska flytta ut så snart som möjligt och vi ska i väg nu och titta på en ersättningslokal, säger Birgitta Olofsson.

Så många berörs

Det är totalt 9 hushåll som är kvar på fasta hyreskontrakt medan 27 har korttidskontrakt. Dessutom hyr ett antal näringsidkare lokaler i byggnaden. Egentligen skulle hyresgästerna flytta först under 2022.

– Fastigheten uppfördes på 1990-talet med prefabricerade betongelement, vilket skiljer sig från övriga hus i de här kvarteren. Det är en byggteknik som påverkas mer vid rörelser i marken och därför har vi bestämt oss för att flytta ut de boende som finns kvar. Tiden som är kvar tills huset ändå ska avvecklas är för kort för att göra de omfattande åtgärder som skulle krävas, säger Siv Aidanpää Edlert i ett pressmeddelande.

Det finns sprickbildningar även i andra fastigheter, men de är mindre. De husen skiljer sig i konstruktion och sprickorna som finns påverkar inte bärande delar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet