Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kirunabostäders förhoppning är att de nya lägenheterna ska göra att äldre vill flytta till de nyproducerade 70-plus lägenheterna. Foto: Hans Sternlund/SVT

Nya lägenheter ska få äldre i Kiruna att sälja sina hus

Uppdaterad
Publicerad

Kirunabostäder ska bygga 70 nya lägenheter som blir särskilt riktade till personer över 70 år. Förhoppningen är att få fart på flyttkedjorna och frigöra villor och större lägenheter.

De nya lägenheterna ska byggas i direkt anslutning till Kirunas nya centrum och de ska stå klara 2023. Det handlar inte om ersättningsbostäder från LKAB för lägenheter som rivs i stadsomvandlingen, utan en egen investering på 147 miljoner kronor från det kommunala bostadsbolaget som vill tillföra fler lägenheter.

– Vi bygger för att Kiruna ska kunna växa. Man ska kunna flytta hit, man ska kunna hantera ändrade familjeförhållanden och ungdomar ska kunna flytta hemifrån, säger Mats Dahlberg, Kirunabostäders vd.

Förhoppningen är också att äldre som bor i villor eller större lägenheter ska flytta till de nyproducerade 70 plus-lägenheterna.

I klippet berättar Mats Dahlberg varför han tror att det kommer att bli så.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet