”De är ledsna, förbannade och uppgivna. De känner sig överkörda och förbisedda”, skriver Kommunal i ett uttalande på sociala medier. Foto: SVT/privat

Chefer i Kiruna vaccinerades före vårdpersonal – Kommunal kritiskt

Uppdaterad
Publicerad

Enhetschefer vid Kiruna kommun har vaccinerats före personal inom vården, något som Aftonbladet var först med att berätta. Fackförbundet Kommunal i Kiruna är upprört över agerandet.

Under veckan har det framkommit uppgifter om att enhetschefer inom Kiruna kommun fått vaccin mot covid-19 före anställda som jobbar inom vården.

Kommunal i Kiruna är upprört över agerandet och riktar nu kritik mot kommunens agerande genom ett skriftligt uttalade på sociala medier.

Coronaviruset i Norrbotten

”Överkörda och förbisedda”

”I Kiruna kommun prioriteras vaccin mot covid-19 till anställda som kan arbeta hemifrån, medlemmarna i Kommunal som arbetar närmast de äldre på särskilda boenden och som har hemtjänst, får stå på vänt”, skriver de och fortsätter:

”Yrkesskickliga undersköterskor och vårdbiträden som står i fronten i kampen mot corona, som kämpar för skyddsutrustning, högre bemanning, fler kollegor, som satt skyddsstopp och som själva insjuknat i covid-19, de är ledsna, förbannade och uppgivna. De känner sig överkörda och förbisedda”

Socialchef bekräftar uppgifterna

Håkan Dahlqvist, socialchef i Kiruna kommun, bekräftar att tre chefer fått vaccinet, men menar samtidigt att man inte brutit mot Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning.

– Cheferna fick doserna i samband med att vaccinationpersonalen slutade och ingen personal var på plats. När man var klar med brukarna så var det några doser kvar och dessa tre chefer var närmast och fick ta dem så att doserna inte slösades.

Dahlqvist fortsätter:

–Händelsen hände torsdag förra veckan och denna vecka har vi förtydligat att det är baspersonalen som ska prioriteras.

Kräver bättre förklaringar

Marita Sirkka, sektionsordförande på Kommunal, tycker att socialchefens uttalande inte visar på verkligenheten.

– Vi har personal dygnet runt på alla vårdavdelningar. Det finns hemtjänstpersonal som jobbar dygnet runt. Förmiddag, eftermiddag och nattpatrull.

Marita fortsätter:

– Vi kommer samlas nästa vecka. Det kommer inte stanna vid det här. Vi kräver bättre förklaringar och inga lögner, säger hon.

Ska utredas

Kommunalrådet Gunnar Selberg (C) tycker att det som hänt är oacceptabelt.

– Vi kommer att utreda det här. Jag vill veta vad som hänt, jag vill veta vem som fått och jag vill veta hur man hanterar det här.

Kommunalrådet Gunnar Selberg (C) tycker att det som hänt är oacceptabelt. Foto: SVT/arkivbild

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet