Anders Ingvarsson, chefredaktör på Mittmedia och tidigare Norrländskan, kartlades av Sundsvallsnazisten.

Chefredaktör kartlagd av Sundsvallsnazist

Uppdaterad
Publicerad

Anders Ingvarsson, i dag chefredaktör för Gefle Dagblad och tidigare chefredaktör på Norrländska Socialdemokraten, är en av de journalister som kartlagts av en nazist i Sundsvall som nu står åtalad för förberedelse till mord.

Av åtalet mot den medelålders nazisten framgår att han under flera år haft vapen och samlat på sig dokument i olika former som visar hur man dödar och utför sabotage.

”Är vardagen för journalister”

Mannen har också kartlagt journalister. En av de kartlagda är Anders Ingvarsson, i dag chefredaktör för flera tidningar inom Mittmediakoncernen och tidigare chefredaktör för Norrländska Socialdemokraten, NSD.

– Jag tycker att det är beklagligt att det finns människor som sitter hemma och lever på bidrag och tillverkar vapen och kartlägger journalister, säger Anders Ingvarsson till SVT.

Känner du dig hotad?

– Nej, tyvärr är det här ju vardagen för journalister och medialedare idag. Man kan kan inte låta sådant här påverka en. Nu sitter ju den här mannen också bakom lås och bom.

”Klart hot mot demokratin”

Det är vardagen för journalister säger du, vad tänker du om det?

– Det är rent ut sagt förjävligt att det finns människor och organisationer som använder olagliga skrämselmetoder för att försöka påverka människor i deras yrkesroll. Det gäller inte bara journalister utan även poliser, anställda inom rättsväsendet och politiker. Det är ett klart hot mot vår demokrati, säger Anders Ingvarsson.

Har du själv varit utsatt för andra hot?

– Ja, det är ju mer eller mindre, i varierande grad regelbundet. Nu var ju det här ett av de värre, ett annat var ju när Norrländskan bombhotades och vi tvingades utrymma.

– Det är viktigt att understryka att jag inte låter den här typen av hot påverka mig i min yrkesroll, säger Anders Ingvarsson.

Sundsvalls tidning var först med att skriva att det var Anders Ingvarsson som kartlagts av Sundsvallsnazisten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sundsvallsnazist

Mer i ämnet