Hör LKAB:s informationschef om utbrottet i Kirunagruvan. Foto: TT/SVT/Hans Sternlund

Coronautbrott i LKAB:s gruva i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

LKAB:s Kirunagruva har drabbats av ett coronautbrott och de flesta smittade jobbar under jord.

– Det är fler som har testat sig så vi får se vad som kommer in, säger informationschefen Anders Lindberg.

Det är totalt tretton personer som har smittats av covid-19 – tio personer under jord och tre ovan jord. Av de smittade jobbade fyra på samma arbetsplats och de andra på andra arbetsplatser.

LKAB ställer ut tillfälliga rastkurer

LKAB hoppas nu att bolagets extra åtgärder ska få stopp på smittspridningen. Förutom de generella reglerna – som hålla avstånd och tvätta händerna – vill bolaget även minska den fysiska kontakten som kan uppstå vid fikarummen och rastkurer.

Coronaviruset i Norrbotten

– När ett arbetslag drabbas ökar isoleringen ännu mer. Vi blandar inte skiftlag och vi tar inte ut folk på övertid. Vi har också ställt ut tillfälliga rastkurer så att man kan hålla sig ifrån varandra så mycket det bara går, säger Anders Lindberg, LKAB:s informationschef.

Känner du oro inför situationen?

– Nej, inte oro. Det finns en allmän samhällsspridning av smittade i Kiruna och då blir det så att även LKAB får smittade. Då är det viktigt att vi inte bidrar till att sprida smittan vidare. Det är därför vi sätter in åtgärder.

Hör mer om corona-situationen i Kirunagruvan i videon ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet