Gruvfyran reagerar starkt på att medlemmarna fått skulden flör coronautbrottet i Gällivare. Facket betonar att man ifrågasatte ett repstopp under pandemin. Foto: TT

Facket: ”Arbetarna ska inte få skulden för utbrottet”

Uppdaterad
Publicerad

Gruvfyran i Malmberget ifrågasatte beslutet att hålla ett repstopp mitt under pandemin. Nu anser facklubbens styrelse att deras medlemmar felaktigt får skulden för utbrottet.

I ett skriftligt uttalande konstaterar Gruvfyrans styrelse att det pågår många diskussioner om utbrottet av corona i Gällivare och huruvida det har sin källa i repstoppet i LKAB:s verk i Malmberget. Just i den delen har de ingen åsikt.

”Vi sitter inte med den medicinska kunskapen och har inte heller siffror eller datum för att kunna utreda det.”

Coronaviruset i Norrbotten

Under underhålls- och repstoppet togs 800 externa konsulter in och stoppet pågick under två veckor. Smittskyddsläkaren Anders Nystedt har pekat på att detta var en direkt orsak till coronautbrottet i Gällivare.

”Medlemmarna fick skulden”

Styrelsen fortsätter:

”Det vi däremot vet är att vi från Gruvfyran ifrågasatt att hålla ett repstopp mitt under en pandemi på grund av hälsoriskerna. Vi har kämpat och gett förslag på att ställa in, planera om, förlänga eller skjuta på det.”

Trots detta anser Gruvfyran att skulden har lagts på medlemmarna trots att det inte har funnits förutsättningar för att kunna hålla sig till riktlinjerna för repstoppet.

”Att samla 800 personer gör det hela svårt. Att hålla avståndet på markeringarna i matsalen fungerar, men att byta om i ett fullproppat omklädningsrum fungerar inte.  Arbetarna äger inte arbetsmiljöansvaret och ska därför inte nu stå ansvariga i skuldfrågan.”

”Vi upplevde samsyn”

LKAB:s tillförordnade presschef Fredrik Björkenwall menar att till och med smittskyddsläkare Anders Nystedt ansett att koncernens handlingsplaner varit fullgoda, men han vill inte driva på en konflikt med facket.

– Vi har full tilltro till facket och våra medarbetare, Det finns säkert enskilda synpunkter, men vi har genomfört det här repstoppet tillsammans med de fackliga ombuden. Vi har upplevt att samordningen varit god och att vi uppnått samsyn, säger han.

Känner du det som att gruvfyrans medlemmar fått skulden för coronautbrottet i Gällivare?

– Nej, vi tycker inte alls att våra medarbetare blivit skuldbelagda. Det är helt fel. Så är det inte. Sedan är det så att vi alla måste hjälpas åt och hålla social distans, både på jobbet och utanför jobbet.

”Det har gått för långt”

Men kunde ni inte ha ställt in reparationsstoppet under coronapandemin?

– Nej, det går inte längre än någon enstaka månad. Det är som med vilket fordon som helst, du kan skjuta upp servicen ett tag, men om du gör det för länge så börjar saker kärva och gå sönder. När du kommer till verken så måste du i så fall stanna dem och göra många fler åtgärder. Du kan inte göra det när det är varmt, säger Fredrik Björkenwall.

LKAB har skrivit en sammanfattning av vilka åtgärder som vidtagits inför repstoppet i gruvan. Den ska publiceras på koncernens hemsida under fredagen.

– Vi ämnar gå ut med en förklaring som ger en samlad helhetsbild av vad som hänt, för nu har det gått lite för långt med all rapportering, tycker vi, säger Fredrik Björkenwall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet