LKAB om coronautbrottet: ”Individen har ett väldigt stort ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Rutinerna runt covid-19 vid underhållsstoppet har funnits, men efterlevnaden har kanske inte varit hundraprocentig – ”Sveriges strategi bygger på att individen har ett väldigt stort ansvar” säger Fredrik Björkenwall vid LKAB, där det kraftiga coronautbrottet i Gällivare misstänks ha startat.

Parterna gick in i samtalen med något olika föresatser när Region Norrbottens smittskyddsläkare träffade gruvbolaget på måndagen.

Smittskyddsläkare Anders Nystedt har uttalat att smittoutbrottet i Gällivare hade sin stora källa i LKAB:s reparations- och underhållsstopp i verken, och anser fortfarande att mycket tyder på det. LKAB har å sin sida framhållit att det behövs en bättre förklaring och en djupare analys.

Efter samtalen var de i alla fall överens om att LKAB hade tillräckligt bra rutiner runt covid-19 under rep- och underhållsstoppet, men att det kan ha funnits brister i hur de har efterlevts.

Vid underhållsstoppen tas cirka 800 externa konsulter in och stoppet pågår under två veckor.

”Vi är på rätt väg”

De är också överens om att fortsatta analyser behövs inför kommande rep- och underhållsstopp till hösten.

Smittoläget på LKAB ser för övrigt ljusare ut. För knappt en vecka sedan hade man 30 fall av konstaterad covid-19, i dag har det gått ned till ett tiotal.

– Vi är på rätt väg, men vi behöver vara vaksamma och följa de direktiv som finns, säger LKAB:s tillförordnade presschef Fredrik Björkenwall.

Hör honom i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet