Region Norrbotten går upp i nytt förtärkningsläge och ökat antal vårdplatser på grund av coronautbrottet i Gällivare. Det meddelar Anna-Stina Nordmark-Nilsson regiondirektör i Norrbotten. Foto: SVT

Coronautbrottet i Gällivare – nu går sjukvården i Norrbotten upp i förstärkningsläge

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvården i Norrbotten går nu åter upp i förstärkningsläge på grund av coronautbrottet i Gällivare. Den rådande situationen påverkar sjukvården i hela länet.

Det innebär bland annat ytterligare ökat samarbete mellan sjukhusen i Norrbotten och en kraftig ökning av provtagning och smittspårning i Gällivare.

Om behovet av covid-19-vårdplatser fortsätter att öka kommer en stängd covid-19-avdelning på Sunderby sjukhus att öppnas igen. Covid-IVA i Piteå förbereder sig dessutom för att kunna ta emot ännu fler patienter vid behov.

Beviljad semester kan återkallas

– Vi höjer återigen beredskapen eftersom situationen har förändrats och att det påverkar hur vi bedriver vår verksamhet. När vi höjer beredskapen blir det enklare att fördela resurser inom länet. Det kan även innebära att vi behöver återkalla redan beviljad semester om situationen förvärras. Men det vill vi undvika i det längsta, då vår personal verkligen förtjänar att få sin semester, säger regiondirektör Anna-Stina Nordmark-Nilsson.

Hårt tryck på akuten

Förstärkningsläget betyder att personal, vårdplatser och utrustning kan omfördelas inom Norrbotten för att vård ska kunna bedrivas på bästa sätt. Regionkrisledningen återgår även till dagliga möten för att snabbt kunna fatta nödvändiga beslut.

Regiondirektören beskriver ett läge där vården är hårt ansträngd på grund av coronautbrottet i Gällivare där trycket på aktumottagningen ökat starkt. Patienter smittade med covid-19  kommer vid behov att flygas till sjukhusen i Sunderbyn, Kalix och Piteå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet