Hör polisen berätta om hur de ser på den kommande cruisingen i Luleå. Foto: SVT/Filip Hannu/SVT

Polisen om planerad bilcruising i Luleå trots pandemin: ”Helt vansinnigt”

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan beskrevs Norrbottens smittkurva som värst i Europa. Men trots det finns det planer på en bilcruising i Luleå.

– Vi tycker det är helt vansinningt, säger områdespolisen Kent Isaksson.

Under våren har SVT uppmärksammat två större och urspårade bilträffar i länet. En av dem skedde i Piteå.

Inför sommaren har Piteå kommun tagit fram en lista på platser som kan stängas av för att förhindra smittspridningen. En av platserna är Kyrkparkeringen där cruisingbesökare tidigare upphållit sig.

Coronaviruset i Norrbotten

Svårt spärra av område

Men vid helgens väntade cruising i Luleå kommer man inte att stänga av någon plats eftersom bilentusiasterna inte har en specifik plats de samlas på.

– Man är på så många ställen så att just nu är det oklart om vi kommer göra någon slags av avspärrning, säger områdespolisen Kent Isaksson.

Räknas som spontan sammankost

Planerade evenemang med en arrangör bakom faller in under pandemilagen och då kan länsstyrelsen sätta ner foten i förväg. Den här planerade cruisingen däremot räknas som en spontan sammankomst.

– Vi kommer att jobba med ordningslagen och rättegångsbalken om det sker ordningsstörningar på de här platserna, säger Kent Isaksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet