Då lämnar första lastbilen Kaunisvaara

Uppdaterad
Publicerad

Till sommaren planerar Kaunis iron att återstarta brytningen i gruvan i Kaunisvaara. Fram tills nu har inte tidsplanen varit mer exakt än så. Men nu aviserar styrelsens ordförande Anders Sundström att första lastbilen ska rulla den 1 augusti.

Det är i Di TV i samband med Business arena Luleå som Anders Sundström uttalar sig mer specifikt om planerna i Kaunisvaara. Han säger att gruvstarten är planerad till mitten av juli och att första lastbil ska rulla mot omlastningsstationen nära Svappavaara den 1 augusti.

Han berättar också om hur planerna för de kommande åren ser ut.

– Vår ambition är att gå in med en ansökan om att öppna ytterligare en gruva två kilometer längre bort. Det ska vara klart inom tre år. Då ska vi börsintroducera bolaget och med det så kommer vi bygga en kassa, om allt går som vi tänkt, som gör att vi kan ha en järnmalmsbrytning i Tornedalen i samma tidsaspekt som man har haft uppe i Malmfälten, säger Anders Sundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvan i Pajala

Mer i ämnet