Foto: TT

Dags för den årliga diskussionen om fyrverkerier

Uppdaterad
Publicerad

Runt om i världen firas det nya året med det ena mer spektakulära fyrverkeriet efter det andra. Just nu är det Filipinerna som innehar världsrekordet då de brände av 810.904 fyrverkerier på nyårsafton 2016.

Men i svenska kommuner ökar begränsningarna varje år för var och när man får avfyra.

I Boden har kommunen beslutat att strunta helt i fyrverkerierna i år och erbjuder sina medborgare en lasershow istället.

– Det kommer bli en lasershow på Kvarnängen som ersätter fyrverkerierna, säger Fanny Norlin som är kommunikatör på Bodens kommun.

– Än så länge har det varit mestadels positiva reaktioner. Jag delade ett inlägg på Facebook och det var många djurägare som blev glada och tackade för att vi inte skulle skjuta raketer.

– Vi har haft en del incidenter där hästar har rymt för att de blivit rädda. Och vi vet att det är jobbigt för hundar och andra djur också. Sen är det klart att det bra att tänka på miljön. Fyrverkerierna skräpar ju ner en del, säger hon.

”Det handlar om smällandet”

Men det är inte alla som tycker att fyrverkerier och lasershower går att jämföra.

– Du får inte samma upplevelse. Det handlar om smällandet och ljusen, säger Pontus Törnberg som är PR-ansvarig för Pyrotekniska sällskapet på Luleå tekniska universitet.

Men inte heller är han för ett fritt avfyrande.

– Jag tror att det är det oannoserade smällandet som skrämmer folk.

Meddelar allmänheten

Pyrotekniska sällskapet har ett nyhetsbrev som går ut till folk och annoserar om deras aktiviteter. Det är både oroliga hundägare och fyrverkerientusiaster som abonnerar på det.

På nyårsafton kommer de att vara i Juoksengi och skjuta fyrverkerier där.

Här är hans bästa tips för andra som också gillar när det smäller och glittrar:

– Säkerheten går först. Det ska vara nyktert. Om en fyrverkeripjäs inte går av, vänta 20 minuter innan du går fram. Och tänk på dina medmänniskor!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.