Dammskador förbryllar LKAB

Uppdaterad
Publicerad

LKAB söker fortfarande svar på hur förra veckans olycka med 13 personer som andats in metalldamm kunde uppstå.

Framför allt är det ett mysterium hur dammet kunde spridas till underliggande nivåer i gruvan.

Olyckan inträffade förra onsdagen i samband med arbeten på nivå 1 078 under jord i Kirunagruvan. Arbetslaget arbetade med att renovera en kross genom att med hjälp av ljusbåge spruta på metalltråd.

Så långt LKAB:s utredning har kunnat utröna var alla säkerhetsåtgärder vidtagna. Ett tält var uppspänt över arbetsplatsen och luftsugar monterade för att dammet inte skulle spridas. Själva var arbetarna förseddan heltäckande, tättslutande skyddsdräkter.

Men det var inte det elektrikerlag som arbetade på nivå 1 110, alltså nivån nedanför, och dit spred sig metalldammet. Det handlade framför allt om damm från koppar och aluminium som 13 personer av allt att döma har andats in. Personerna uppsökte sjukhus och fyra fick stanna över natten för observation.

Nu försöker LKAB få klarhet hur dammet kunde spridas till andra platser i gruvan.

– Det här är ett arbetsmoment som har många gånger tidigare utan problem. Av någon anledning som vi ännu inte känner till sögs inte allt damm upp den rätta vägen utan tycks ha spridits i ventilationen, säger informationschefen Aners Lindberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer