Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Malin Lundqvist Ståhl, företagshälsovården K4, om varför övningen fortsätter efter lavinolyckan. Foto: Stig Holmfrid/SVT

Därför avbryter K4 inte övningen vid Kebnekaise efter olyckan

Uppdaterad
Publicerad

Soldaterna som övar vid Kebnekaise har inte hämtats hem efter den dödliga lavinolyckan under tisdagen. Enligt Malin Lundqvist Ståhl vid företagshälsovården på K4 är det en del i krishanteringen.

– Det är viktigt att man får samla ihop sig på ett ordnat sätt, säger hon.

Det var under måndagen som merparten av de värnpliktiga och försvarsanställda som deltog vid övningen tog sig till Kebnekaise via Nikkaluokta.

Men redan förra torsdagen utgick en grupp erfarna soldater som skulle rekognosera för de andra, bland annat en säker färdväg vid Kebnekaises båda toppar. Det var i samband med detta som en av soldaterna rutschade ned på ett snöflak som släppte, varpå en lavin ulöstes.

Tillsatte krisinsatser

Under torsdagens pressträff berättade Malin Lundqvist Ståhl vid företagshälsovården att krisinsatser sattes in så fort det var möjligt efter olyckan.

Det berör både de som är kvar vid övningen på Kebnekaise och personalen som är på regementet K4 i Arvidsjaur.

– Jag har personal som är tillgänglig dygnet runt för stödsamtal, säger hon.

Övningen vid Kebnekaise har inte avbrutits och soldaterna har inte hämtats hem.

I klippet förklarar Malin Lundqvist Ståhl hur man har resonerat kring den saken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.