Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Magnus Broni, producenten bakom SVT-serien ”Hårdrock på export”, om framgångarna för svensk metal utomlands. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Därför har svensk metal blivit så framgångsrik

Uppdaterad
Publicerad

Svensk metal är gigantisk ute i världen. En stor anledning till varför den har kunnat bli det är på grund av den kommunala musikskolan och studieförbunden, det menar journalisten och författaren Ika Johannesson.

– Utbildning, replokaler och instrument fanns tillgängliga för hela vår generation. Klart som sjutton har det påverkat jättemycket, säger hon.

Enligt Ika Johannesson, som varit med och skrivit boken ”Blod, eld, död: en svensk metalhistoria”, finns det flera anledningar till varför svensk metal blivit så framgångsrik.

Bland annat den svenska folkmusiktraditionen med dess harmonier och den dramatiska naturen med ljusa somrar och mörka vintrar.

– Men ett stort skäl är den kommunala musikskolan och studieförbunden. Alla har inte råd att köpa instrument. Men i alla fall när jag var ung spelade de flesta ett instrument oavsett om det var blockflöjt eller gitarr. Det var en naturlig del av att växa upp, säger hon.

Corpse paint på ambassaden

Framgångarna för svensk metal märks utomlands berättar producenten Magnus Broni, som bland annat har gjort SVT:s dokumentärserie ”Hårdrock på export”.

– Bara för någon månad sedan var vi på svenska ambassaden i Mexico city och visade upp delar av det vi gjort. Där dök hur mycket metalheads som helst upp med svenska hårdrockströjor. Någon hade till och med corpse paint, säger Magnus Broni.

I klippet berättar Magnus Broni mer om framgångarna för svensk metal utomlands.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.