Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christer Engberg gav stökiga ungdomar i Luleå möjligheten att spela musik och teater. En av dem var Mikael Svanberg. Se när duon återförenas efter 30 år. Foto: Viktor Lundmark/SVT

30 år senare – se Luleåläraren återförenas med världsartisten i Dark Funeral

Uppdaterad
Publicerad

Black metal-bandet Dark Funeral är världsledande inom genren. Allt startade när den stökiga tonåringen Mikael Svanberg fick spela musik i Christer Engbergs ungdomsprojekt i Luleå. 30 år har passerat och SVT Norrbotten är med när läraren och eleven återförenas.

I början av 1990-talet startade en skola i Ripan i Luleå. Det var inte vilken skola som helst. Ungdomar som inte fungerade i den vanliga skolan och som i vissa fall höll på med droger och kriminalitet fick en möjlighet att spela musik och teater.

Christer Engberg var lärare och gjorde senare filmerna ”Vildängel” och ”Lusten till ett liv” som var en del i projektet.

Repade på Ripan

En av ungdomarna var Mikael Svanberg. I dag känd som ”Lord Ahriman” i Dark Funeral med miljontals fans världen över. Grunderna till bandet lades i replokalerna på Ripan.

När Dark Funeral inledde sin turné i Luleå för någon vecka sedan fick SVT följa med – när läraren och eleven återförenas efter 30 år. Se mötet i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.