Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kände mig som Freddie Mercury” – hör Dark Funerals Andreas ”Heljarmadr” Vingbäck och Mikael ”Lord Ahriman” Svanberg om deras största spelning. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Dark Funeral – Norrbottens okända världsartister firar 30 år

Uppdaterad
Publicerad

I 30 år har black metal-bandet turnerat över hela världen. Dark Funeral, ett av de största banden inom genren, är nu ute på Sverigeturné.

– Vi har jobbat för det, ingenting har kommit gratis, säger gitarristen och grundaren “Lord Ahriman“ från Luleå.

Grunderna till Dark Funeral lades i en replokal i Luleå under tidigt 90-tal. I ung ålder flyttade sedan Mikael “Lord Ahriman“ Svanberg från Luleå till Stockholm där bandet kom att formas.

För några år sedan anslöt ytterligare en norrbottning. Sångaren Andreas “Heljarmadr“ Vingbäck kommer från Skaulo utanför Gällivare – och de två bandmedlemmarna har hundratusentals följare på sociala medier.

“Pinsamt och en skandal“

Men till skillnad från Hooja, eller andra populära artister, så lyfts black metal sällan fram som en musik och kultur att vara stolt över.

Det menar Mikael Svanberg.

– Med tanke på hur stor svensk metal är världen över så är det pinsamt. Det är en skandal att det svenska kulturrådet och andra som jobbar med kultur för Sveriges räkning inte har snappat upp det, säger han.

Grannlandet har lyckats bättre

Det sägs vara svårt att bli profet i sitt eget land men “Lord Ahriman“ lyfter fram Norge som ett gott exempel.

I grannlandet får nämligen black metal plats i rampljuset.

– Svenska band är världsledande inom alla metalgenres. Det skulle gå att göra mycket bra grejer här, säger Mikael Svanberg.

I klippet – hör om spelningen som lockade 73 000 åskådare.

Dark Funeral uppträder framför en entusiastisk publik. Foto: Century Media Records

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.