Hör vår reporter förklara varför det kan ta lång tid att utreda en dödsolycka i arbetslivet. Foto: SVT

Därför tar dödsolyckor lång tid att utreda

Uppdaterad
Publicerad

Det finns flera arbetsmiljöbrott i Norrbotten där polisutredningarna tagit flera år. Frågan är – varför tar det sådan tid?

Ylva Reinesund i Luleå fick vänta fem år på en rättegång när hennes son Fredrik och exman Kenneth dog i en gruvolycka i Malmberget. Samma sak var det för de som var inblandade i Nordkalksolyckan.

Och Maria Lundmark i Arvidsjaur fick vänta i tre år när hennes man Patrik Lundmark dog i en elolycka i Luleå skärgård.

De gick till jobbet och dog

Anhörig: ”Kanske påverkat”

Enligt åklagaren Stig Andersson påverkar inte den långa utredningstiden själva utredningen, eftersom att de oftast bygger på teknisk bevisning. Men Ylva Reinesund är övertygad om att den långa utredningstiden påverkade den slutgiltiga domen.

– I och med att processen tog så lång tid hann ju människor glömma vad som hade hänt. Åtminstone sa de att de inte mindes och det tror jag säkert var sant. Vi var ju drabbade och det etsade sig fast på ett annat sätt. Men även vi glömde detaljer och skeenden som kanske har påverkat påföljden, säger anhöriga Ylva Reinesund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De gick till jobbet och dog

Mer i ämnet