Det är många kommuner i Norrbotten som använder det havererade trygghetslarmet. Foto: TT

Kommunerna i Norrbotten som använder havererade trygghetslarmet

Uppdaterad
Publicerad

I Luleå larmade en person åtta gånger utan resultat och hittades senare avliden av Hemtjänsten. Ett uppdatering av system hos leverantören Tunstall ska vara orsaken bakom problemen med trygghetslarmet och många kommuner använder larmet.

Under fredagen gjorde SVT Norrbotten en rundringning för att se vilka kommuner som använder Tunstall och hur de upplever situationen just nu. Texten uppdateras med svar allt eftersom kommunerna svarar.

Arjeplog: Ja, men fungerar nu

De otrygga trygghetslarmen

Socialchefen Robert Cortinovis berättar att kommunen har Tunstall som leverantör och är starkt kritisk till hanteringen.

– Vi har satt in mer tilllsyn hos våra boende som bor hemma. Vi har satt in extrapersonal och informerat anhöriga och boenden.

Har det varit några incidenter under tiden det har varit problem nu?

– Vi har inte haft några incidenter utöver att vi har långa larmtider. Det här är inte acceptabelt och vi är kritiska till att vi inte har fått information. Vi tycker att larmleverantören bör informera oss om uppdateringar och problem.

Arvidsjaur: Ja

Enligt kommunens hemsida finns det fortsatta problem med trygghetslarmen.

– Vår larmoperatör Tunstall har driftstörningar vilket gör att larmen kan bli fördröjda eller inte komma fram alls, säger socialchef Lena Ruth på kommunens hemsida.

Boden: Ja, och kommunen upplever fortsatt problem

Socialchefen i Boden, Catharina Liljeholm, har två gånger nu fått beskedet från Tunstall att problemet ska vara åtgärdat men kommunen upplever fortfarande problem med larmen.

– Vi har haft avstämning nu på morgonen och upplever att det fortfarande finns störningar så vi känner oss otrygga i att det här ska fungera. Vi kommer att fortsätta att förstärka med att ringa och ha extra tillsyn till de som brukar använda larmet mycket. Tunstall meddelade även i fredags att det var återställt men det visade sig att det inte var det. Nu är tilliten begränsad.

Luleå: Ja

Luleå kommun använder larm från Tunstall och en person larmade åtta gånger utan att det nådde fram och hittades sedan avliden. SVT Norrbotten har inte fått kontakt med kommunen angående situationen just nu.

Älvsbyn: Ja

Enligt Älvsbyns kommuns hemsida används trygghetslarm från Tunstall och det har varit stora problem. Under fredagsmorgonen skickade kommunen ut en mejl där man hänvisar till Tunstalls pressmeddelande att problemen ska vara lösta.

Piteå: Nej

– Nej, vi har en annan leverantör. Vi ligger i ett annat system, säger Fredrik Sjömark, socialchef vid Piteå kommun.

Haparanda: Ja

Haparanda har upplevt samma problem som många andra kommuner i Norrbotten men nu ser det ut att vara löst.

– Vi har haft inne extra resurser för att dubbelkolla alla larm. Det har varit försenade larm. När larmen blir försenade så är det de enskilda i hemmen som får vänta för länge, säger Suvi Järvinen-Valo.

Kalix: Nej

Enligt Socialchefen, Anna-Lena Andersson, använder kommunen ett annat trygghetslarm.

– Nej, vi har så fruktansvärt tur att vi har Doro. Så vi har inga som helst problem och har inte haft det någonsin.

Överkalix: Ja, men blivit bättre

Socialchefen Jenny Liljebäck säger att kommunen har haft problem men att det har börjat fungera bättre under torsdagen.

Övertorneå: Ja, fungerar nu

Kommunen använder trygghetslarm från Tunstall och just nu ser allt ut att fungera.

– Allt verkar funka som det ska nu, det är den indikationen vi har fått just nu. Vi håller på att testlarma men sen har vi lite extra tillsyn utifall att, säger Robert Raabymagle vid Övertorneå kommun.

Kiruna: Ja, ser ut att fungera just nu

Det har börjat fungera fullt ut i dag, men det har det inte gjort tidigare, säger Anki Medelid vid Kiruna kommun.

Har det varit några incidenter under tiden det har varit problem?

– Inte mer än att det har varit fördröjning av larmen, vi har haft en telefon man kan ringa till och ute extra personal.

Gällivare: Ja, svarstider nere på tio minuter

Kommunen har upplevt stora problem tidigare i veckan men nu verkar de vara lösta.

– I mitten av veckan hade vi en svarstid på två timmar, nu är den nere på tio minuter. Vi har inga incidenter med brukare inblandad. Men det är så klart en jättestor oro, säger Anna-Lena Niemi, avdelningschef.

Jokkmokk:

Ej svar.

Pajala: Ja

Kommunen rapporterar på sin hemsida stora problem med trygghetslarmen men har inte gått att nå för kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De otrygga trygghetslarmen

Mer i ämnet