Foto: SVT

De offrar ledig tid för att hjälpa andra till sjöss

Publicerad

Det är första beredskapsveckan för Kalle, Magnus och Andreas som tillsammans med ytterligare 12 personer utgör Luleås sjöräddningssällskap. Piteå har varit igång i många år, men då man upptäckte att många larm kom från Luleå skärgård drogs en satsning igång i fjol där frivilliga söktes. Under hösten och vintern har utbildningar hållits och i veckan var det premiär.

– Sjöräddningssällskapet Piteå/Luleå är från och med i sommar bemannad med båt både i Piteå och Luleå. Vilket innebär att det finns ett gäng frivilliga sjöräddare som vid larm eller om någon medlem behöver hjälp beger sig ut inom 15 minuter, förklarar Kalle Håkansson som är en av dom 15 frivilliga sjöräddarna som utbildats under vintern.

– Vi har ingen som helst ersättning utan gör det för att vi tycker det är kul att vara på sjön och hjälpa till.

Medlemsfinansierat

Sjöräddningssällskapet SRSS finns över hela landet och är medlemsfinansierat. Som medlem kan man ringa och få hjälp vid exempelvis bensinstopp, motorfel och grundstötning.

Hamnar man i verklig sjönöd ringer man fortfarande 112. Dagens övning blev en liten repetition inför midsommar som väntas bli intensiv.

– Det är mycket folk ute och för många är det premiärturen så allt är inte i ordning. Så det blir nog mycket jobb i helgen avslutar Kalle Håkansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.