”Det var snack om nomineringar och då blev det ett jäkla liv på mina arbetskompisar”, minns Ove Haarala. Foto: SVT

De ropades fram för att bli strejkledare

Uppdaterad
Publicerad

Ove Haarala och Elof Söderström var två av de 27 personer som valdes att företräda de strejkande arbetarna. De var helt oförberedda när de ropades fram på ett av de första stormötena.

– Det var snack om nomineringar och då blev det ett jäkla liv på mina arbetskompisar, minns Ove Haarala.

Facket var satt ur spel och strejken kunde ha fått ett snabbt och kaotisk slut innan den knappt hade börjat. Men bland de 4 800 strejkande visade det sig finnas en förmåga att organisera sig, och att göra det på ett helt nytt sätt.

Röstades fram på möten

I Kiruna, Malmberget och Svappavaara utsåg gruvarbetarna sina representanter på respektive stormöten. Nya ledare trädde fram eller ropades fram på mötena och några var helt oförberedda.

I klippet går vi tillbaka till 1969 och de första strejkmötena. De flesta från strejkkommittén har gått bort, men Ove Haarala och Elof Söderström minns och kan fortfarande berätta om de omvälvande händelserna, om hur de blev valda och vad de till sist åstadkom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.